به گزارش راهبرد معاصر؛ از روز شنبه همین هفته بود که قوانین جدید بازار سرمایه اعمال شدند. یکی از این قوانین جدید دامنه نوسان بن ۲- تا ۶+ درصد بود که از هفته گذشته روی بازار جو مثبتی گذاشت به طوری که با شنیده شدن این خبر بازار روی ریل صعودی افتاد و دوباره سبز شد. این روند در روز شنبه هم تأثیر مثبت خود را روی بازار داشت، اما به نظر میرسد که معاملهگران همچنان به بازار اعتماد نداشته و به دنبال خارج کردن پولهای خود از بازار هستند، ولی میتوان گفت اگر دامنه نوسان نامتقارن نبود، بازار باید بیش از اینها پایین میآمد.
در هفتهای که گذشت، ۴ روز از ۵ روز معاملاتی شاهد افت شاخص کل بودیم و فقط به لطف معاملات و رشد روز شنبه بود که شاخص کل نسبت به هفته گذشته رشد ۲ درصدی را نشان داد. با این حال، در صورتی که شاید خیلی از کارشناسان با تعیین دامنه نوسان برای معاملات مخالفت میکردند، اما برخی دیگر از کارشناسان بر این عقیدهاند که شرایط حال حاضربازار ما به گونهای است که دامنه نوسان میتواند کمک شایانی به نگه داشتن شرایط بازار کند تا باز هم شاهد افتهای شارپی با شیب شدید در بازار نباشیم.
رشد ۳.۷ درصدی شاخص هم وزن در همین هفته نشان از افزایش سفته بازی در سهام کوچک داشت. این در حالیست که اختلاف سهام بنیادی بازار از ارزش ذاتی به وضوح بیش از این اختلاف در خصوص سهام کوچک است.
شاخص فلزات اساسی هم در این میان، همپا با نماگر اصلی بورس حرکت کرد. این شاخص که روز اول هفته رشد خیلی خوبی را تجربه کرد، در ادامه هفته، شاهد افزایش فشار فروش بود و فقط در یک روز که نمادهای اصلی این بازار از جمله «فولاد» و «فملی» متوقف بودند و با بازگشایی آنها صعود قابل توجی داشت، در دیگر روزها با دردسر مواجه شد و در حالت کلی روندی رو به کاهش داشت و به نوعی میتوان گفت که دامنه نوسان جدید به دادش رسید تا افت شدیدتری را نداشته باشد.
به طور کلی، باید گفت که شرایط این روزهای بازار سرمایه منفی است چراکه میزان فروش سهمها در گروههای مختلف صنعتی بسیار زیاد است و برخی از کارشناسان این عقیده را دارند که نسلی وارد بازار شدهاند که همه چیز را مثل فست فود سریع و بیدردسر میخواهد و افراد عجول زیادی در بازار هستند که حوصله خرید سهام و صبر کردن را ندارند و از آنجا که نقدشوندگی در بازار سرمایه بسیار سریع است و با یک کلیک میتوان خرید و فروش کرد، سرمایه مردم به سرعت از آن خارج شده و بازار روند منفی را در پیش میگیرد.
پوریا نوروزی، کارشناس بازار سرمایه با در رابطه با شرایط کلی بازار گفت: بعد از رشد شارپی که بازار به خصوص در سهام بزرگ خود مانند گروههای فلزات و فرآوردههای نفتی تجربه کرد، مجدد شاهد افزایش عرضهها در بازار بودیم که البته این موضوع طبیعی است زیرا عدهای از نوسانگیران و کسانی که نگاه کوتاهمدت به بازار دارند، باتوجه به اینکه به روند صعودی بازار امیدی ندارند و بازار را خنثی و حتی در شرایط منفی میدانند، عرضههای خود را در بازار بیشتر کردهاند.
وی با اشاره به اینکه مهمترین اتفاق پیش روی بازار سرمایه ایران توافق ایران و امریکا در برجام بر سر مسائل هستهای و تحریمها است، تصریح کرد: اگر پالس مثبتی در بازار دیده نشود، امیدهای مربوط به توافقات برجامی از بین خواهد رفت و به صورت مجدد شاهد انتظارات تورمی در بازار خواهیم بود و همین مسئله همچنین انتظارات کاهش قیمت ارز و کاهش قیمت محصولات را کاهش میدهد.
نوروزی افزود: با این حال، مسئله دیگری که میتواند تحت تأثیر مذاکرات هستهای و برجام ایران و امریکا باشد، دلار است. ثبات داشتن یا نداشتن نرخ دلار بسیار میتواند روی بازار سرمایه اثرگذار باشد. اگر دلار روی یک نرخ مانند ۲۳ هزار تومان بایستد، میتواند تأثیر مثبت روی بازار بگذارد، اگر بالا هم برود، روی سهمهای دلاری اثربخش خواهد بود، اما اگر قرار باشد قیمت دلار مدام در حال نوسان باشد، قطعا تأثیر منفی روی بازار خواهد گذاشت.
وی در پایان افزود: با وجود این شرایط، باید رفتار بانک مرکزی را به عنوان بازارساز اصلی بازار سرمایه دنبال کرد تا متوجه واکنش آن شویم و تشخیص دهیم که آیا این نهاد کنترل بازار توان حفظ شرایط بازار را دارد و یا به طور مجدد باید شاهد یک انبساط و وضعیت بد در بازار شویم. در عین حال، این هفته، همین دامنه نوسان بود که بازار سرمایه را از سقوط نجات داد.منبع: بازار